A Református Egyházközség


 

 

A Református Egyházközség rövid története:

Mezőnagymihály lakossága a reformáció után 1575-1580-ban lett reformátussá. Az első ismert nevű lelkipásztora: Mathias Turoczi 1658, míg az első nevű Rectora az iskolának: N. Hatházi. Az anyakönyvek is sok mindent tanusítanak. Az első anyakönyv 1730-tól van vezetve és ez a mai napig fennmaradt. A templomról 1763. évből található először feljegyzés. Ez annak is köszönhető, hogy az egész vidék teljesen elpusztult a törökkel vívott 1596-os mezőkeresztesi csata után. A régi templom felújításáról 1772-ből találunk feljegyzést, melyben megjegyzik, hogy kívül-belül bevakolták és bezsindelyezték. 1773-ban királynői engedéllyel fatornyot is építhetnek hozzá. 1783-ban leég a parókia, helyette újat építenek, ami a jelenlegi parókia elődje, és egészen 1914-ig állt.

            1791-es esztendőben határozzák el új templom építését. 1792-ben le is teszik a templom alapkövét. 1793-ra fel is épül az új templom. A régi fatorony helyett 1821-1834 között kőtornyot építenek. A templom ma országos műemlék.

            A templom érdekességei és szépségei között sorolhatjuk fel a 1809-ben elkészült kőszószéket, az 1868-ban készült orgonát, ami Gaál Imre keze munkáját dicséri.

            A jelenlegi parókia 1914-ben épült, az iskola épülete, ami jelenleg kihasználatlanul áll 1930-as évek környékén. Mind a két épület helyi védelem alatt áll.

 

Az egyházközség jelene:

          A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a községben 541 református lélek lakik. Ebből felnőtt egyháztagként megközelítőleg 250 főt tartunk számon. Az elmúlt időszakban két nagyobb felújítást végzett a gyülekezet a templomon. 2000-ban a templom külseje újulhatott meg, míg 2004-ben egy erős vihar rongálása után a toronysisak cseréjére, valamint a tetőfedés megújítására került sor. A legutóbbi munkálatok több mint 11 millió forintos beruházást jelentettek. A külső felújítás mellett, mindenekelőtt szeretnénk ha a gyülekezet lélekben is állandóan megújulhatna. Több rendezvényre is sor kerülhetett az utóbbi időben. Többször volt helyszíne gyülekezetünk egyházmegyei csendesnapnak. Egy héten keresztül evangélizált nálunk Dr. Csiha Kálmán Erdély nyugalmazott püspöke. Tartottunk négy napos sorozatot, ami az Örömhír Napok elnevezést kapta és amiben próbáltunk minél több embert megmozgatni. A programok között szerepelt: gyerekfoglalkozás, hímző kiállítás, orgonahangverseny, orvosi előadás, a Passió című film levetítése, sportverseny, ruhaakció, diaporáma. Minden évben megyünk a gyerekekkel és fiatalokkal nyári táborba. Így voltunk már az elmúlt években: Imolán, Balatonfűzfőn, Börzsönyligeten. Az asszonyok segítségével minden évben támogatunk egy szeretetintézményt. Sajósenye, Tiszafüred, Őrbottyán, Nyíregyháza református szeretetotthonait segítettük élelmiszerrel. Több esetben voltunk gyülekezeti kiránduláson, Debrecenben, Erdélyben és Kárpátalján. Imaheteket, szeretetvendégségeket szervezünk. 2005-ben, a gyülekezetünkben volt az egyházmegye énekkari találkozója. Csodálatos eseményre is sor kerülhetett, amire régóta és sokat készültünk. Megtarthattuk a Mezőnagymihályról elszármazott reformátusok első találkozóját. A találkozó  áldásos volt és sokan érdeklődtek iránta. Emelte az alkalom fényét az ünnepi istentisztelet, orgonahangverseny, vendégfogadás, valamint az egyházközség múltjától, jelenéről készült kiállítás

 

Gyülekezetünkkel az alábbi kapcsolat felvételi lehetőségek vannak:

3443 Mezőnagymihály Kossuth u. 70.

Tel.: 49-424-732 vagy 30/8227-520

 

[Aktualitások]  [Községünkről]  [Önkormányzat]  [Intézmények]  [Civil szervezetek]  [Mezőnagymihály MSE] 
[Programajánló[Nagyecsér] [Galéria] [Video][Fórum] [Vendégkönyv